Italské Sangiovese

Původ odrůdy je zahalen tajemstvím, protože o něm neexistují ověřené informace. Sahá však do Itálie, do období prvních osadníkům. První zmínka pochází až z roku 1590. Název odrůdy je odvozen z latinského „sangius Jovis“, což znamená „krev Jupitera. Sangiovese je odrůda modrého vína, která je v současnosti pěstována především v Italském Toskánsku, kde je sklizeno celkem 75 % celkového objemu. Hrozny jsou pravidelně kulaté, rostou ve shlucích střední velikosti a mají tmavě modrou až černou barvu. Vyrábí se z nich suché červené víno, které je oblíbené nejen v Itálii, ale po celém světě. Kromě samotného vína se Sangiovese používá i v kupážích.

toskánská vinice

Víno má svěží, delikátní a vcelku plnou chuť, která připomíná ostružiny nebo třešně. Často můžeme v chuti cítit také náznak bylinek a v luxusnějších vínech i tabák nebo vanilku. V Itálii je základem vín jako Chianti, Vino Nobile nebo například Brunello. Víno je vhodné otevřít den předem, nebo alespoň hodinu před podáváním. Můžeme podávat k těstovinám nebo třeba výborné italské pizze.

sangiovese

Nejslavnější Chianti je snad nejznámější italské víno, jehož základem je právě odrůda Sangiovese. Jeho chuť je ovocná, pikantní s nádechem třešní. Je to víno vhodné k archivaci. Zraje 5 až 10 let, většina vinařství jej ale uchovává i mnohem déle. Skvěle se hodí k tučným jídlům, ale také k sladkým koláčům.

Vino Nobile je červené víno z jihovýchodního Toskánska, které je minimálně ze 70 % vyrobeno ze Sangiovese. Než se dostane v láhvi na stůl, zraje pod dobu 2 let v dubových sudech. Považuje se za jedno z nejstarších italských vín a má přezdívku „víno králů“. Pije se k hlavním masovým chodů, ale hodí se i k pikantním sýrům.

Ať už samotné víno Sangiovese nebo jeho kupáže jsou vysoce kvalitní italská červená vína. Jejich nákupem uděláte radost nejen sobě ale také svým blízkým. Ocitnete se s nimi v nádherné italské krajině v regionu Toskánsko, kde vinná réva roste. Díky jedinečné barvě a chuti si tato vína určitě zamilujete.