Proto se lidé uchylují k nákupu výrobků, kde nic podobného není a nemělo by být. Množí se nám domácí pekárny, kde se do chleba nic nepřidává, množí se obchody s bio potravinami a všude se děje něco, abychom jedli zdravěji.
Tak se na trhu objevují různé potraviny, které jsou pro běžného konzumenta velkou neznámou. Například fazole zvané Adzuki, někde psáno též Azuki.
Je problém, zda to vůbec fazole jsou, neboť jsou prý více příbuzné s mungem. Ale to pro nás nebude důležité. Pro naše potřeby je budeme prostě i nadále nazývat fazolí.
Pokud dále nechcete číst, protože fazole nejíte kvůli nadýmání, vězte, že tyhle to nedělají. Vysvětlení je jednoduché. Nejprve to zkusíme odborně. V normálních fazolích je totiž dusíkatá heterocyklická sloučenina tvořená kondenzovaným pyrimidinovým a imidazolovým kruhem. Nic? No dobře, tak česky. V normálních fazolích je obsažen purin, což je látka výše jmenovaná, a právě ona nadýmání způsobuje. Ve fazolích Adzuki tato látka prostě není.
Popisovaná potravina lze normálně připravit běžným způsobem, i když je fakt, že v Asii se používá spíše k přípravě sladkých pokrmů. My je však můžeme jíst i naklíčené. K tomu je zapotřebí jen velmi málo. Totiž koupit si fazole adzuki klíčky. Ty pak jen pěstujete a pozorujete, tedy před vlastní konzumací. A ještě si tím uděláte radost, jak vám to hezky jde.
Tento druh potraviny má také i spoustu preventivně léčivých účinků. Obsahuje spoustu vlákniny, udržuje hladinu cukru v krvi, má vliv na cholesterol atd. atd.
Pro svůj vysoký obsah bílkovin jevyhledávanou potravinou pro ty, kdo chtějí hubnout, protože právě bílkoviny a vlákniny „zasytí“ a při tom mají málo kalorií.
Nelze zde vypsat všechny kladné vlastnosti a už vůbec ne všechno v čem je prospěšná lidskému zdraví. To, co jste si přečetli je jen stručný a namátkový výběr. Takže neváhejte a zkuste je. Uvidíte tu změnu k lepšímu.